top of page
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Heroes is een lied dat is geschreven door David Bowie en Brian Eno in 1977. De single is geproduceerd door Tony Visconti en David Bowie en gezongen door Bowie voor zijn gelijknamige album "Heroes". Het nummer gaat over twee geliefden die nabij de Berlijnse Muur bij elkaar komen.

Het lied ontstond in West-Berlijn als onderdeel van Bowies Berlijn-trilogie en is een van de weinige internationaal bekend geworden popmuziek over de Berlijnse Muur.

De titel van het nummer is een verwijzing naar het nummer Hero uit 1975 van de Duitse band Neu!, die door Bowie en Eno werd bewonderd. Tijdens de albumopnamen werd dit nummer als een van de eerste opgenomen, maar het bleef instrumentaal tot het einde van de opnamen.

Life on Mars
Bowie came up with this after he was asked to put English lyrics to a French song called "Comme d'habitude." Paul Anka ultimately bought the rights to the original French song and rewrote it in English as "My Way," later made famous by Frank Sinatra. "Life On Mars?" uses practically the same chords as "My Way" and the Hunky Dory linear notes state that the song is "inspired by Frankie."

Ashes to Ashes

The closing refrain of this song, "My mama said to get things done, you'd better not mess with Major Tom," suggests that in order to make the best of the future, one should not dwell on the past. It has also been suggested that "Space Oddity" was a thinly veiled reference to a drug trip, and that "Ashes to Ashes" is hinting that in order to move on, Bowie must kick these drug habits

Het nummer Rebel Rebel heeft veel te maken met David Bowie die in de tijd dat hij dit nummer uitbracht aan het experimenteren was met zijn seksualiteit. Het is in het nummer niet duidelijk of het gaat over een jongen of een meisje.
‘you’ve got your mother in a whirl ‘cause she’s not sure if you’re a boy or a girl’ - dit verwijst naar iemand die worstelt met zijn seksualiteit. 
‘they put you down, they say i’m wrong, you tacky thing, you put them on’ 
‘you’ve torn your dress, you’re face is a mess’
Het gaat om een jongen die een jurk aantrekt, óf een meisje dat haar jurk verscheurt omdat ze hem niet aan wil omdat ze een jongen wil zijn, of zich zo wil kleden. aangezien dit ook in het persoonlijke leven destijds van Bowie speelde (de hele worsteling met seksualiteit).
 

Ziggy Stardust is uitgebracht in 1972 op zijn album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Het nummer vertelt het verhaal van Ziggy Stardust, frontman en gitarist van de fictieve band The Spiders from Mars. De naam "Stardust" werd geïnspireerd door Norman Carl Odam, de Legendary Stardust Cowboy. Het lied staat op nummer 277 in The 500 Greatest Songs of All Time van het magazine Rolling Stone.

De originele demo-opname van het nummer, gemaakt in februari 1971, werd uitgebracht als bonustrack op de heruitgave van het album Ziggy Stardust uit 1990.

Het nummer werd in 1972 uitgebracht als B-kant van de single "The Jean Genie". In 1994 werd een liveversie van het nummer uitgebracht op single, wat verscheen op de bootleg Santa Monica '72, een album dat was opgenomen op 20 oktober 1972 in het Santa Monica Civic Auditoriumin Santa MonicaCalifornië. Deze single bereikte de 76e plaats in Engeland. Daarnaast werd het nummer in oktober 1982 uitgebracht op single door de Britse gothicband Bauhaus, wat een aanzienlijk betere vijftiende plaats opleverde. Ook Def Leppard nam het nummer op en bracht deze uit op de B-kant van de single "Slang" uit 1996.

bottom of page